Pablo első két hete

Azért osztom meg Erzsi munkájának szupergyors és csodálatos eredményét, mert Pablo viselkedése, és a viselkedésének az alapoka gyakori. A gazdi elszántsága, megértése és munkája lenyűgözött, és egyben bizonyította, hogy ha a kiváltó okot megszüntetjük, akkor megszűnik a nem kívánt viselkedés is.

Mit csinált Erzsi, miután eljött hozzám?

Panna levizsgázott sárga kendőre

A Szópóráz kutyasuliban nincs előre meghirdetett vizsgaidőpont, amikor ideges gazdák és feszült kutyák toporognak a sorukra várva. Nálunk a vizsga is élvezetes: elmentünk, sétáltunk egy nagyot.

Íme Panna és János vizsgája. Nagyon keveset vágtam rajta, benne hagytam a hibázásokat, küzdelmeket is: nem titok, nehéz feladatokat teljesítettek.

Etetés

Több kutya is nyugodtan tud enni egymás mellett. Nincs vasfegyelem, de senki nem ehet addig, amíg engedélyt nem adok („tessék”), és aki végzett, nem keresgélhet a többiek tálja körül, hiszen én osztom el a táplálékot. Aki befejezte, szépen bemegy a helyére.

Segítek, hogy nálad is ilyen békés legyen az etetés.

Járda

A szabad séta elengedhetetlen feltétele, hogy a kutyák ne lépjenek le a járdáról engedély nélkül. Nem futnak tovább, inkább bekanyarodnak a sarkon. Amikor odaérek, összegyűlnek, és várnak, nekem pedig van időm körülnézni. Akár egy parkoló autó mögül is kiléphetek, a kutyáim megvárják, míg jelt adok az átkelésre.

Ti hogyan léptek le a járdáról?

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára