Pablo első két hete

Azért osztom meg Erzsi munkájának szupergyors és csodálatos eredményét, mert Pablo viselkedése, és a viselkedésének az alapoka gyakori. A gazdi elszántsága, megértése és munkája lenyűgözött, és egyben bizonyította, hogy ha a kiváltó okot megszüntetjük, akkor megszűnik a nem kívánt viselkedés is.

Mindannyiunknak vannak félelmeink. Sok gazdinak vannak félelmei a kutyákkal, akár a saját kutyájával kapcsolatban is. A kutyánk ebből csak annyit ért: a gazdi fél. Ha a gazdi fél, akkor veszély van, amit ő nem tud megoldani, elhárítani, mert gyenge hozzá. A kutya számára ez azt jelenti, hogy akkor neki kell cselekednie – át kell vennie az irányítást.

Jellegzetes tünete ennek a helyzetnek, amikor a kutya a gazdi előtt, a pórázt feszítve acsarkodik, és ez az acsarkodás nem szűnik meg hosszú pórázon sem. Pablo – ez nem látszik a videón – kitartóan támadta (volna, ha elérte volna) a kutyákat, akiket látott maga körül.

Mit csinált Erzsi, miután eljött hozzám?
Mindent megértett, és következetesen végigvitt, amit tanítottam neki.
Az agressziót közvetlenül nem kezelte, pusztán fizikailag nem engedte Pablot más kutya közelébe. Eközben a mozdulataival elmondta neki, hogy "majd én intézkedek, ha kell".
Minden más területen is átvette az irányítást: megmutatta Pablonak, hogy mostantól a gazdi erős, és tudja, mit akar. Változtatott az etetés módján, és séta közben megtanította Pablonak, hogy csak akkor tud előrejutni, ha laza a póráz. Nem rakott rá fojtó nyakörvet, nem rángatta a pórázt; egyszerűen csak megállt, amikor Pablo húzott, és tett néhány lépést hátrafelé, amikor Pablo nem lazított.

Ugye milyen egyszerűen hangzik?
Mert tényleg nagyon egyszerű. "Csak" napi néhány kilométert kell így sétálni, vas következetességgel, hogy Pablonak egészen biztos tudása legyen arról, hogy mostantól ez már így lesz, nincs kivétel, nem érdemes próbálkozni a régi módszerrel – mostantól a gazdi átvette az irányítást.
Az ok megszüntetésével megszűnt az agresszió is: a szomszéd kutya ugyanott van, Pablo pedig ügyet sem vetett rá.

Köszönöm, Erzsi, hogy megmutattad: meg lehet csinálni! Nem testi erő kell hozzá, hanem megértés és kitartás

Te mit gondolsz?