Panna levizsgázott sárga kendőre

A Szópóráz kutyasuliban nincs előre meghirdetett vizsgaidőpont, amikor ideges gazdák és feszült kutyák toporognak a sorukra várva. Természetesen, ha valaki bírálásra, pontszámokra, pecsétes papírra vágyik, segítek erre is felkészülni.

Nálunk a vizsga is élvezetes: elmentünk, sétáltunk egy nagyot. A séta folyamán elhaladtunk tanyák mellett, ahol láncra kötött kutyák ugattak, máshol kerítés mögött rohangáltak ugatva, a réteken sokféle szag, sajnos szeméttelepek is csábítottak – és Panna mindig visszajött a hívó szóra. A kerítéses kutyáknál még helyben maradást is gyakoroltunk. Ennyi kell ahhoz, hogy egy kutya boldogan, szabadon élhessen egy családban, biztonságban legyen minden helyzetben. Nagy mérföldkő ez. Nagyon boldog vagyok, hogy János nem elégszik meg ennyivel: építkezni fog ezekre az alapokra. Mostantól tulajdonképpen bármit megtaníthat Pannának, amit csak akar, hiszen ismeri a tanítás alapelveit, tudja alkalmazni, és – nem utolsó-, hanem elsősorban – jó kapcsolatot épített Pannával. Hogyan tovább? Most jönnek a finomságok: szabadon követés és helyben maradás növelése a jelenlegi néhány lépéstől az akármeddig. Jöhetnek agilityzni, ha megtetszik nekik. Tanulhatnak trükköket. Gyakorolhatnak tovább ugató kutyák mellett, hogy Panna teljesen közömbössé váljon, és minden ugató kutya ellenére csak Jánosra figyeljen. Felépítették az alapokat, amelyre biztonsággal építhetnek bármilyen házat Gratulálok, büszke vagyok rátok!

Íme Panna és János vizsgája. Nagyon keveset vágtam rajta, benne hagytam a hibázásokat, küzdelmeket is: nem titok, nehéz feladatokat teljesítettek. Nem egy körbekerített üres pályán meneteltek, hanem élesben, kerítések mögött ugató, néha őrjöngő kutyák mellett dolgoztak. Időnként meg kellett küzdeni Panna figyelméért, néha meg úgy dolgozott, mintha kettesben lettek volna. Az első szint, a sárga kendő azt jelenti, hogy meg tudják csinálni. Most még nem mindig elsőre, most még tanyák mellett, ahol a hibázás nem életveszélyes, nem száguldoznak autók a közelben. Ez az alap, egy biztos alap, amire lehet építkezni: tovább gyakorolni a feladatokat, amíg a zavaró körülményeket már teljesen ki tudják kapcsolni, és Panna úgy dolgozik mindig, mintha kettesben lennének. És erre a kapcsolatra, erre az alapra fel lehet építeni bármit: magas szintű munkakutyázást, agilityt, bármilyen kutyás sportot, közös tevékenységet. Akár még pályán is lehet menetelni Eljuthatnak oda, hogy már forgalmas út mellett is nyugodtan sétálhatnak majd póráz nélkül. Ez az alap lehetővé teszi, hogy Panna biztonságosan kirándulhasson, sétálhasson a családdal, hiszen még akkor is kezelhető, ha kutyák ugatnak a kerítés mögött. Érdemes tovább dolgozni, hogy akkor is tökéletesen figyeljen, ha akár kóbor kutya szaladgál az úttesten, akár macska rohan az úton. Hajrá, János, csak így tovább! És nem utolsó sorban ezúton köszönöm Nagykáta érintett lakosainak, a kerítések mögött ugató kutyák gazdáinak, hogy – tudtukon kívül – türelmükkel segítik a munkánkat.

Te mit gondolsz?