Ebadó – röviden

Egy „picit” hosszúra sikerült az előző bejegyzésem… A téma viszont mindannyiunkat érint – azokat is, akiknek nincs idejük vagy kedvük hosszú elemzéseket olvasni. Így hát elhatároztam, hogy összefoglalom – most már tényleg – röviden.

A Kormány honlapján az állatvédelmi törvény (1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről) módosítására előterjesztett javaslatot tett közzé.

Tetszik, hogy nem csak előírásokat tartalmaz, hanem anyagi ösztönzést is ad azoknak, akik még nem döntöttek, akik még drágának gondolják a chipezést és az ivartalanítást. Ez a két dolog sokak szemében fölöslegesnek tűnhet, mégis nagyon sok bajt és közpénz-kiadást megelőzhetünk általuk. Végső soron a kutyáknak is jobb, ha nem tudnak elveszni, és nem szaporodnak a végtelenségig.

A probléma a felelőtlen ebtartónál gyökerezik, ezért olyan rendszer kialakítása szükséges, melyben az ebtartó valamilyen módon hozzájárul annak hosszú távú megoldásához. Az ebtartó háromféleképpen tehet a problémakör megnyugtató rendezéséért:
  • megjelöli a kutyáját, ezáltal az elveszése esetén sem gyarapítja az ismeretlen eredetű kóbor ebek számát,
  • ivartalaníttatja azt a nem kívánt szaporulatok létrejöttét megelőzendő,
  • vagy anyagi hozzájárulásával támogatja az önkormányzatot ebrendészeti tevékenységét.

...
egy olyan lépcsőzetes díjazás kerül kialakításra, amely kedvezményt biztosít azon felelős tartók számára, akik megjelöltették vagy ivartalanították kutyájukat. Mentesülnek a díjfizetés alól azon gazdák, akik

  • mindkét beavatkozást elvégeztetik, illetve
  • háztartásonként egy kutya után lehetőség van az önkormányzatnál fizetési kötelezettség alóli felmentést kérelmezni …
  • a menhelyről hazavitt kutyák után sem kell hozzájárulást fizetni, mely az örökbefogadás gyakoribbá válását eredményezheti.

Más szóval: tegyük érdekeltté az embereket, hogy odafigyelést és pénzt áldozzanak arra, hogy a kutyájuk még véletlenül se köthessen ki az utcán vagy menhelyen (mikrochip), és arra, hogy még véletlenül se szaporíthassa a gazdátlan kutyák rettenetes tömegét (ivartalanítás).

Sokan csak addig gondolkodnak, hogy a saját kutyájuk kölykeinek jó helyet keresnek. A tágabb összefüggés az, hogy aki a szomszédban született kiskutyát befogadja, az befogadhatna egy olyat, aki már megszületett.

Sokan biztosak abban, hogy az ő kutyájuk nem veszhet el. Én is így voltam ezzel sokáig. Talán még most is bízom ebben. Bízom abban is, hogy nem fogok karambolozni – mégis bekapcsolom a biztonsági övet! És megjelöltettem a kutyáimat.

Hozzászólások

Barbi (nem ellenőrzött)

Szia!
Nagyon jól összefoglalod az ebadó lényegét. Tömör és érthető. Nekem is van kutyám, és chipet rakattam bele már akkor amikor 1 hete nálam volt. Egy kutyánkat már ellopták, megtaláltuk a tettest, de nem tudtuk bizonyítani. Szóval a chipezést nagyon jó dolognak tartom. De nem is ez a lényeg. Sokkal inkább az, hogy hány kutya fog most az utcára kerülni mivel a család nem tudja, vagy nem fogja kifizetni az ebadót és kidobja az utcára. Sokkal több lesz a kóbor, menhelyi kutya. Ez az egész ebadó nem védi meg az állatokat, csak többet kitesz az utcára. Jelenleg én is munkanélküli vagyok és örülök, ha az eledelét meg tudom venni :( De amennyire szeretem valahogy biztos, hogy meg fogom oldani. Az ivartalanítás... hát azt biztos nem teszem meg vele. Láttam már jó pár ivartalanított ebed. Legtöbbjük túlsúlyos és kedvetlen, ezt nem akarom a kutyámnak.
És mi lesz akkor, ha nem fizet a gazdi? Lefoglalják a kutyát?

Juli

Szia Barbi!

Örülök, hogy egyre többen chipezzük a kutyá(i)nkat!

Annak viszont nem örülök, hogy az ivartalanítással kapcsolatban ennyire tartják magukat a tévhitek. Személyesen ismerek rengeteg ivartalanított kutyát, mind aktív és boldog életet él. A túlsúly és a kedvetlenség nem az ivartalanítás következménye. Persze könnyebb erre fogni, mint sokat sétálni és játszani a kutyával. Pedig a séta és a játék a gazdi túlsúlyát és kedvetlenségét is gyógyítaná

Igen, az sajnos elképzelhető, hogy az ebadó bevezetésekor megnő majd a kitett kutyák száma, mégis meg vagyok győződve arról, hogy hosszabb távon javít a helyzeten a bevezetése.

- Javít, mert elrettenti azokat, akik nem vállalnak felelősséget a kutyájukért. Akik úgy tartanak kutyát, hogy nem számolnak az eledelén kívül más költséggel: mit csinálnál, ha a kutyád megbetegedne? Nem kívánom senkinek, de mi 3 gyerek mellett gazdálkodtunk ki több tízezer forintot, amikor Koala fél évig beteg volt. Erre nagyon kevesen gondolnak, és sajnos még olyan is akad, aki kiteszi az öreg, beteg kutyáját

- Javít, mert ösztönzi a chipezést és az ivartalanítást, ezzel gyorsítja az elkóborolt kutyák hazatalálását, és csökkenti a nem kívánt almok számát.

- Javít már csak azzal is, hogy felhívja a figyelmet a kutyatartók felelősségére, és elkerülhetetlenné is teszi azt a nyilvántartás bevezetésével.

Arról nem tudok, mi lesz azokkal, akik nem fizetik meg az ebadót. Nem hinném, hogy elsőként a kutyát foglalják le; valószínűbb, hogy megpróbálják majd behajtani, mint a többi adót szokták.

anonym 89 (nem ellenőrzött)

Na Üdv. Nem tudom miért támogatod ezt.. -.- nem is akarom megérteni.. -.-
de ez eléggé lehúzos dolog a kormány részéről.. -.- na meg ahogy értelmeztem az irományát.. hát mit is mondjak.. jó ötlet.-.- pff szerintem meg nem.. városiaknak lehet ez lenne a kényelmes.. de a vidékieknek köztük jómagamnak nem -.- másképp probálkozon a kormány ne így.. -.- á és felejtsék el ezt hogy EB ADÓ... mERT NEM KELL ... felesleges ha pénzt akarnak szerezni vissza amin az ország helyzetén javithatnak, akkor a saját zsebükböl vegyék el.. és ne a munkás .. szegényebb rétegtöl.. erröl ennyit... nem is fecsérlem tovább az idömet.. ilyen értelmetlen buta t-ma miatt.. egyszerüen nem jó ötlet az EB ADÓ..

Juli

„városiaknak lehet ez lenne a kényelmes.. de a vidékieknek köztük jómagamnak nem”
Én is vidéken élek. Nem kényelmes az ebadó, nem is arra találták ki. Nekem azért tetszik, mert ösztönzi a chipezést és az ivartalanítást, és támogatja az egységes nyilvántartást.

„és ne a munkás .. szegényebb rétegtől”
Csak szegények tartanak kutyát? Aki nem tudja vagy nem akarja megfizetni az ebadót, az chipeztessen és ivartalanítson, és máris mentesül.

„Nem tudom miért támogatod ezt.. -.- nem is akarom megérteni”
Akkor eléggé hiába írok neked.

Disel (nem ellenőrzött)

Ehhez hozzá nem tudok szólni hány kutya fog most az utcára kerülni mivel a család nem tudja, vagy nem fogja kifizetni az ebadót és kidobja az utcára. Sokkal több lesz a kóbor, menhelyi kutya. Ez az egész ebadó nem védi meg az állatokat, csak többet kitesz az utcára sok ember szereti az alátát de így rengeteg az utcára kerül majd [moderálva] meg te is gondolkozzál hogy mit támogat c a chipéltetés oké de évente 6 meg 20 ezret kifűzetni mert harci ebet akarok 23 éves vagyok 10éve ien kutyát szeretnék most van az hogy elköltözöm és olyan helyremek ahova egy magyar vizsla fingot se ér oda tekintélyes kutyus kel nem ara tanítanám hogy támadjon mert nem kel mert elég ha egy német bokszer a ránéznek most a kor e hez szolj á hozzá okoska nagyon feltud ez az egész mérgesíteni [moderálva] mert nem válalunk mi fiatalok családot hogyan hisz a hitelt alig tudjuk fűzetni a kor szerinted meiket válasza a szegény ember a kutya a dót vagy hogy legyen a családjának kenyere ? ti jo moduak nem tudjátok mien naprol napra meg élni :) a parlamentbe könnyü dolgokat meg hozzni :)

Juli

„hány kutya fog most az utcára kerülni”
Igen, sajnos várható ilyen hatás – rövid távon. Hosszú távon azonban éppen az olyan emberek fogják az ebadó miatt megfontolni a kutyatartást, akiknek az ebadó megfizetése gondot okoz. Akár azért, mert másra akarják inkább költeni a pénzüket, akár azért, mert nincs elég pénzük. Ha valaki valóban társat akar egy kutya személyében, annak nem fontos, hogy törzskönyves kutyája legyen: hazavisz a menhelyről egyet, és máris mentesül az ebadó alól.

„harci ebet akarok”
Ennek sincs akadálya, ha megfelelően kézben tudod tartani. A „média által megbélyegzett kutyák túlnyomó többségének gondos, felelős tartása semmiféle kockázattal nem jár.” Nagyon tetszik a tervezetben, hogy nem fajta, hanem viselkedés alapján csoportosítja a kutyákat. Olvass bele, a tervezet is ezt írja: „ebet fajtája alapján nem, kizárólag egyedi viselkedésének következményeként nyilváníthatja veszélyesnek a jegyző, mint állatvédelmi hatóság”

Ha pedig valakinek megélhetési gondjai vannak, akkor igen komoly kockázatot vállal, ha kutyát tart: mit csinálsz, ha megbetegszik a kutyád? Létezik már kutyákra köthető biztosítás, de kétlem, hogy aki ennyire felháborodik az ebadó összegén anélkül, hogy alaposan végigolvasta volna a tervezetet, az biztosítást köt. Ha pedig nincs biztosítás, akkor a gyógykezelés teljes árát ki kell fizetni, ami sokszorosa lehet az összes többi költségnek.

Kívánok neked olyan kutyát, amilyenre vágysz, kívánom, hogy kézben tudd tartani, ne legyen beteg, és kívánom, hogy chippel, ivartalanítva, ebadó nélkül élhessetek!

Te mit gondolsz?