A kutya az ember legjobb barátja.

A kutya az ember legjobb barátja. Akkor miért nem jön, ha hívom?

  • Lehet, hogy nem is tudja, hogy mit jelent az, hogy „gyere ide”.
  • Lehet, hogy túlságosan is jól tudja, hogy mit jelent az, hogy „gyere ide”.
  • Lehet, hogy teljesen mást gondol a „gyere ide” jelentéséről, mint a gazdi.

Attól, hogy egy kutyának sokszor elmondod, hogy „gyere ide, gyere ide, gyere ide”, attól nem fogja tudni, hogy mit jelent, hogy mit vársz tőle.

De ha a „gyere ide” után (valami más miatt) odamegy, és olyankor mindig ráteszed a pórázt, akkor már nagyon pontosan fogja tudni, hogy mit jelent, és már azért nem fog jönni.

Ha „gyere idé”-t kiabálva kergetőztök, abból világosan kiderül, hogy a „gyere ide” azt jelenti: most egy jót kergetőzünk a gazdival, egészen addig, amíg el nem kap, mert akkor rám rakja a pórázt, és vége a játéknak – igyekszem hát minél gyorsabban és cselesebben futni előle, hogy minél tovább tartson ez a jó kis játék!

Csináld fordítva: amikor csak úgy magától odamegy hozzád, mondd neki, hogy „gyere”, és jutalmazd meg: játssz vele egy jót, vagy adj neki jutalomfalatot! Legyél te a legérdekesebb, legvonzóbb a világon! Jobb, mint a többi kutya, mint a felreppenő madarak. És csak minden tizedik után tedd rá a pórázt (ha nagyon muszáj). Néha le is veheted a pórázt csak úgy, miután feltetted, hogy ne jelentse a póráz a játék végét. Vagy játszhatsz vele pórázon, hogy a póráz buli legyen, ne rabság. Vagy adj jutalomfalatot azért, hogy ráadtad a pórázt.

A lényeg, hogy legyél vonzó, „jó hely” a kutyádnak, te legyél a játék és az öröm maga!

Te mit gondolsz?