Szagos húsvét reggele

húsvéti tojások Kislány koromtól kezdve minden húsvétkor festettünk tojást.

Eleinte színes lapocskákkal, és matricákat ragasztottunk rá. Ekkor még – budapestiek lévén – magától értetődő volt, hogy csak a szűk családom férfi- és fiútagjai locsolnak meg.

Aztán mindenféle technikákkal kísérleteztem (pl. hibajavítóval rajzoltam a színes tojásra) – tehettem, mert senki nem jött locsolkodni.

Mire ráakadtam, hogyan lehet méhviasszal, tojás héjával festve hagyományos mintákat írni a tojásra, már vidéken éltem, és azóta is minden évben jönnek hozzánk locsolók.

Jól gondold meg, mit kívánsz: még a végén teljesül! Jönnek a locsolók, örülök a társaságuknak, van, akivel évente csak ezen az egy napon beszélgetek. Mégis, vasárnap este már nagyon utáltam előre az egészet. Miért? Jönnek a „hímek”, és megjelölnek a szagukkal! Lehet, hogy agyamra ment a kutyázás? Egyetlen mentségem, hogy mindentől függetlenül elenyészően kevés mesterséges illatot viselek el. És még ideológiám is van hozzá: a dezodorokról, parfümökről kiderült, hogy negatívan befolyásolják az evolúciót. Kicsit messzire keveredtem húsvét hétfőjétől? Egyáltalán nem! A húsvét hétfői locsolás, piros tojás a termékenységről szól, mint a tavasz általában. A párválasztásban pedig nagyon fontos szerepet játszanak a szagok – az emberek világában is. Kutatások szerint nagyobb az esélye, hogy egészséges gyereke születik olyan párnak, ahol a felek kellemesnek találják egymás (természetes) testszagát. És mi ezt elnyomjuk illatszerekkel.

Nahát, húsvét hétfőn délben már több volt, mint elnyomás... Romantikus lelkem tiszta vízről és piros tojásokról álmodik

Te mit gondolsz?