Ki a falkavezér?

Falkavezér

Ki a falkavezér?

Régóta tanítják, mint a kutyakiképzés alapját, hogy a gazda legyen a falkavezér. De mitől vezér a falkavezér?

Attól, hogy félnek tőle? Sok jel mutat erre: a falkavezér eszik először, útjából kitérnek a többiek... Nagyon sokan ezt az egyetlen elemet emelik ki, és teszik kizárólagossá a kutyakiképzésben. Ők azok, aki „lenyomják” a kutyájukat, akik „megküzdenek” a vezérségért, akik félelemre alapozva büntetéssel nevelnek. Embert vagy kutyát... Gondoljunk az erőből vezető munkahelyi főnökre, akit kijátszanak a háta mögött, akik mernek. Vagy a diktatórikus hatalomra, ahol „fortélyos félelem igazgat”. Vagy a szülőre: „azonnal gyere ide fiam, mert megverlek!”

Én inkább törekszem arra, hogy olyan vezető legyek, akit követnek. Az ilyen vezér

  • tudja, merre tart
  • magabiztos
  • irányít
  • dönt
  • vállalja a felelősséget
  • és mindemiatt: nyugodt.

A hisztérikusan ordítozó szülő, a szitkozódó gazda lehet félelmetes, de nem fogják önként követni.

Évekkel ezelőtt még én is erővel követeltem meg a kutyámtól, hogy engedje át nekem a csontot. Ma is akkor veszem el tőle, amikor akarom, de más miatt: megnyugtatom, hogy bízhat bennem, hogy odaadhatja nekem a zsákmányát (labdáját, botját, csontját). Legtöbbször, mert jól jár vele: a bot a kezemben játékká válik, a labdáért jutalmat kap, a csontot pedig higgadtan, nyugodtan teszem el, és később tőlem kapja meg újra. Igen, hiszen én vagyok a vezér, aki táplál és véd. Aki tudja, mi a helyes, merre megy a falka, mi veszélyes, és meg is véd a veszélytől (pl. a száguldó autóktól). És a végén vállalja a felelősséget: az elrontott feladat miatt nem a kutyát hibáztatom (nem is büntetem).

És hogy azért ne legyen annyira egyszerű, egy csavar a végére: a vakvezető kutya vajon vezet, vagy a gazdája vezeti őt? Borzongatóan izgalmas belegondolni, hogy ebben a kapcsolatban a gazda bizonyos feltételekkel részlegesen átadja a vezetést a kutyájának. Nekem az az emberi vezető jut erről eszembe, aki saját magánál többet tudó beosztottat vesz fel. Egy bölcs hadvezér a legjobb tiszteket választja maga mellé. Egy diktátor kiirtja leghűségesebb híveit is, nehogy ellene forduljanak.

Légy bölcs vezér, hozd ki a kutyádból a legjobbat, és vezesd magabiztosan, nyugodtan!

Hozzászólások

Elianne (nem ellenőrzött)

Most van az ötödik kutyàm. Mind uszkàr. Az első Ő aki nem engem követ, nem hozzàm ragaszkodik a legjobban. Enni èn adok mindig, seta vàltva, egèsz nap èn vagyok vele. A fèrfiakhoz húz . Mitől alakult ez ki? Vàltozhat ez?

Juli

Kedves Elianne!

Nagyon keveset tudtam meg a leírásodból, ezért csak általánosságat tudok válaszolni.
Lehet, hogy ez az ötödik uszkárod dominánsabb, mint az első négy volt, ezért ő határozottabb irányításra vágyik. Az is lehet, hogy a séták alkalmával többet foglalkozik vele a másik, aki sétáltatja - a kutyák azt követik, akitől feladatot, sikerélményt kapnak. Az is lehet, hogy valamilyen olyan tapasztalata befolyásolja, ami még a hozzátok kerülése előtt történt vele.

Szívesen segítek személyesen, keress meg!

Te mit gondolsz?