Éjjeli ugatás

Mit csinálj, ha a kutya éjszaka ugat?

Vannak éjszakai zajok, amikhez hozzá kell szoknunk, akár városban, akár vidéken élünk. Városban éjjel is járnak autók, villódznak a fények, kiabálnak az emberek az utcán. Vidéken ugatnak a kutyák, hajnalban csicseregnek a madarak, kukorékol a kakas. A legtöbb ember megszokja ezeket, és nyugodtan alszik.

Ezzel együtt néha idegesítő tud lenni, ha egy kutya (saját vagy szomszéd) éjszaka hosszan ugat, minden ok nélkül.

Nincs rá semmi oka? – Mi a következő okokra jöttünk rá eddig saját kiváló kutyáink éjszakai ugatásainál:

  • énekelnek a pacsirták (néhány hétig ugatás hajnali 3 és 5 között, míg megszokta, hogy a pacsirta nem támadó ágens, hanem a természet része)
  • betévedt sün: valahogy bement a szerencsétlen a kerítésen, és amikor észrevették, összegömbölyödött - egy idő után feladták, mert szúrt - ekkor elindult - megugatták - összegömbölyödött. Mire teljesen felébredtünk a szakaszos ugatás miatt, egy zseblámpa és egy bőrkesztyű már elég volt, hogy tovább tudjunk aludni
  • amikor lakótelepről kertbe kerültek, néhány hónapig folyamatosan ugattak éjjel a szokatlanul sok zaj miatt (ezúton is köszönöm szomszédaink végtelen türelmét!)

A többire eddig nem derült fény (hogy stílszerű legyek), de én azért nem mondanám, hogy ok nélkül ugat, óvatosan csak annyit, hogy én nem ugatnék amiatt

Több módszert ismerek kutyák elhallgattatására:

  • Rászólás. Nagyon jó eredmény, ha rászólásra abbahagyja. Hátránya, hogy elég kitartóan kell csinálni.
  • Lelocsolás. Télen nem ajánlott, de meleg időben elég sokkoló a kutya számára ahhoz, hogy abbahagyja az ugatást, miközben nem teszünk benne kárt. Hátránya, hogy résen kell lenni, mert csak jó időzítéssel tudjuk az ugatáshoz kapcsolni a kellemetlen élményt. Érdemes kiegészíteni a rászólással, így kellő számú ismétlés után már víz nélkül is hat a rászólás.
  • Ugatásgátló nyakörv. Hang hatására egy kis elektromos ütést ad a kutyának (próbáld ki magadon az erősséget, mielőtt kutyára adod!). Előnye, hogy nem kell hozzá jelen lennünk, és hogy nagyon gyorsan reagál az ugatásra, így nagy eséllyel kapcsolja a kellemetlenséget a kutya az ugatáshoz - de mi van, ha nem is ő ugatott? További hátránya, hogy drága.
  • Hangszálműtét. Kioperálják a kutya hangszálát, így nem tud hangot kiadni. Már önmagában az operáció kockázattal jár. Nem csak „ok nélkül”, hanem okkal sem fog tudni jelezni. Mindezzel együtt bizonyos szomszédok mellett (akik képesek megmérgezni) megmentheti a kutya életét.

Te tudsz aludni a kutyaugatástól? Van még ötleted, hogyan szoktassuk le? Írd meg!

Te mit gondolsz?