Az én kis „munkakutyám”

Csóka Károlyné Márti néni a fiam zongoratanára volt. Alig merem közzétenni, amit rólam írt...

Kutyatulajdonosok figyelmébe!
Ismeretségi körünkben elterjedt a hír, hogy van valaki Nagykátán, aki intenzíven és sikeresen foglalkozik viselkedésproblémás kis- és nagykutyák nevelésével.

Sok fölös energiával rendelkező, februárban az utcáról betévedt Bundás nevű kiskutyám kifogott rajtunk. Hozzá voltunk szokva a nagyon nyugodt, szintén okos 7 éves Tappancs nevű kutyánkhoz, aki mindig, minden helyzetben mérhetetlen szeretetet és nyugalmat sugárzott. A kis jövevény felborított mindent.

Kutyakiképzés háznál? Igen. Hívtuk Szekeres Júliát, és jött. Azóta mindig várjuk azt az órát kutyáimmal együtt, amikor jön, és megint és megint valami újat tanulunk. Néha a kutyának jobban megy, mint nekem. A kutya azt hajtja végre, amit én akarok, és ha nem figyelek, vagy kiesem a ritmusból, nem sikerül a feladat. Az én kis „munkakutyám” rendkívül okos, gyorsan megtanulta az ülést, a behívást, a kapun való kimenetelt és bejövetelt, most éppen a helybenmaradást és a sétát tanuljuk.

Juli a tanítás mellett mindenben segített, ami problémát okozott. Pl. a 3. elrágott póráz után (amit én vettem), olyant hozott, ami azóta is sértetlen. Meggyőzött arról, hogy rosszul szeretjük kutyánkat akkor, amikor sajnáljuk ivartalanítani és a műtéttel járó 8-10 nap kellemetlenséget felcseréljük arra, hogy kutyánknak élete végéig legyen rossz. Elmentünk hát a kutyadokihoz. Kiskutyám türelemmel átvészelte a műtét utáni pár napot, és köszönöm Julinak a jó tanácsot, hogy felelőtlenül ne hagyjuk szaporodni kutyáinkat, növelve ezzel a menhelyen tengődő kutyák számát. Döntésemben az is segített, hogy a kiskutyánk kan, az idősebb pedig szuka.

Az első pillanattól kezdve, ahogy elkezdett foglalkozni a kutyánkkal, érezhető és látható volt, hogy kiváló szakemberrel van dolgunk. A kutyával való bánásmódjából kitűnik, hogy nem csupán ösztönös képességei vannak, hanem TUDJA a szakirodalmat. Módszere tehát az ösztönvilág és a tudatosság nagyszerű keveréke. Nem gondoltuk soha, hogy ilyen erős kisugárzású ember létezhet. Módszerei között a legfőbb momentum a JUTALMAZÁS, a határozottság, a türelem, mely párosul a kedvességgel és a kutya iránt tanúsított végtelen szeretetével és TISZTELETÉVEL. Mivel mi is pedagógusok vagyunk, mi is a tanulmányainkból és ösztönből táplálkozunk a tanítás során, így rögtön láttuk, hogy az ő személye egy igazi kincs. Szívből ajánljuk SZEKERES JÚLIÁT minden kutyáját szerető, felelős tulajdonosnak, akik szeretnék, hogy okos és jó, mások számára is szerethető kutyájuk legyen, akik több időt akarnak együtt tölteni kutyájukkal, és így észrevétlenül elérni azt, hogy az családtaggá váljon, és közben maguk is más emberré váljanak.

szoporaz.hu - ez a cím, ahol megkeresheted Julit, olvass el saját épülésedre mindent, amit ott leír. Keresd meg, ismerd meg, és hívd! Ízelítőnek csak egy mondatot idézek Tőle, ami mindent elmond:
„A szópóráz kapocs, amely szorosabb minden fizikai póráznál, ami kutyáddal összeköt. A szópóráz életre szóló kötelék.”

Te mit gondolsz?