Autóba szoktatás

Dog on board Van, ahol a környékén sok jó sétálóhely van, és van, ahol már egy kiadós rohangáláshoz is utazni kell. Sok kutya (sajnos) csak az állatorvoshoz megy kocsival, ezért összekapcsolja a kellemetlen élménnyel, és nem szeret autózni.

Lehet kutyával tömegközlekedni, de sokkal kényelmesebb kocsival menni.

Mielőtt hosszú útra indulsz, szoktasd hozzá a kutyát az autózáshoz, hogy mindig jó élmény legyen számára a utazás!

Ha nincs komoly gondja, azonnal nyugodtan marad a helyén, akkor először vidd rövid utakra (5-10 perc), ahol kiszállva sétáltok egy nagyot. Néhány alkalom után csak úgy repülni fog a kocsiba.

Ha rosszul van, fél beszállni, vagy nyüzsög a kocsiban, akkor eleinte álló kocsiba szoktasd be sok jutifalattal. Ha már nyugodtan beszáll, és nyugton is marad a helyén, beindíthatod a motort, és beszoktatod járó motorral is az álló kocsiba. Ha már ez is megy, akkor indulj nagyon rövid útra, rengeteg sétával.

Ti hogyan utaztok?

Hozzászólások

D. Tamás (nem ellenőrzött)

Öcsi remekül utazik, de nem az én érdemem, hanem szerintem a fajtamentőké. Ha véletlenül nyitva hagyom a hátsó ajtót, képes magától bemászni és beülni. A negyedórásnál hosszabb utakat pedig leginkább végig szokta aludni :)

Uifalean Andreea (nem ellenőrzött)

Sziasztok.

Segítséget szeretnék tőletek kérni vagyis inkább tanácsot , ha lehet :)

Nekem van egy mini méretű kan Yorkim 1 éves.
Azt szeretném neki megtanítani , hogy az autóban a saját kis boxában ne féljen.
Az ő viselkedése : borzasztó hangon vonyít , sír , kaparja a box alját , ajtaját , nem tudom le csillapítani , jutalom falatot kint nem fogad el csak a lakásban.
A lakásban nincs semmi gond vele bemegy a boxba ott alszik stb...leviszem benne semmi baj...beteszem az autóba az anyós ülésre úgy hogy ha én vezetek akkor lásson...eltelik kb egy perc és elszabadul a pokol...artikulátlan hangon üvölt...mint akit megnyúznak.Olyankor egyből kiveszem a kocsiból (a boxból nem) és mintha nem történt volna semmi...teljesen nyugodt és fekszik a boxban.
Egyszerűen nem tudom hogy hogyan kezeljem mert amint már írtam jutalomfalatot nem fogadja el csak a lakásban,amint kiérünk az ajtón már el sem veszi...

Szeretném ha tudnátok nekem segíteni ha csak pár mondattal is de jó lenne.
Köszönöm.

Juli

Kedves Andreea!

Tedd be a kocsiba a boxban, ahogy eddig, de
1. ne indítsd be a motort
2. az egy perc eltelte előtt, amikor még nem üvölt, vedd ki, és játssz vele egy nagyot!

3. Nagyon lassan hosszabbítsd az időt, amíg a kocsiban van.
4. Amikor már hossszabb ideig csöndben van, akkor indítsd be a motort, de csak fél percre, és ismét nagy játék.
5. Lassan növeld az időtartamot.
6. Amikor már hosszabb ideig nyugton van járó motorral is, akkor gurulj néhány métert ...

és így tovább, nagyon pici lépésekben. Mindig csak annyival legyen több, ami még alig észrevehető, és mindig oldd fel a feszültséget valami nagyon jó közös dologgal (játék, séta). Ha egy lépés nem sikerül, azaz elkezd ordítani, lépj vissza egyet oda, ahol még rendben ment, gyakorolj ott néhány alkalommal még, és utána ismét próbálj továbblépni.

Írd meg, hogyan haladtok!

Adri (nem ellenőrzött)

Sziasztok! Az en kutyum nagyon rosszul viseli. Magatol beugrik de ha egyedul ul foleg a hatso ulesen patakokban folyik a nyala. Probaltam szoktatni de meg be se szallt mar rosszul van es semmilyen jutifalatot nem hajlando elfogadni amit kulonben sosem csinal mert belpoklos. Meglepo modon az anyos ulesen kevesbe ha pedig olben van egyaltalan semmi baja se hatul se elol. Hogy erjem el hogy egyedul is birja? a baj hogy kiskoraban volt egy rossz elmenye a csomagtartoban azota ott meg nyitott ajtonal is nyaladzik. Koszi a valaszt.

Juli

Szia Adri!

Ahogy írod, hogy csak akkor van rosszul, ha egyedül van. Ez azt jelenti, hogy nem fizikailag nem bírja az autózást. Lelki bajokon pedig a kis lépések segítenek, ahogy fentebb már írtam: először csak álló kocsiba üljetek be a hátsó ülésre, ülj mellé, legyetek ott ketten, kapjon dicséretet, jutit, simogasd. Aztán valaki indítsa be a motort, de csak egy percre – és így tovább. Sok apró lépéssel hozzá fog szokni, hogy minden rendben van a kocsiban, és a sok jó élmény felülírja azt az egy rosszat. Kérlek, olvasd el a biztonságos utazásról szóló írásomat is (http://szoporaz.hu/biztonsagosan-az-autoban), különösen, ha a hátsó ülésen utazik a kutyád!

Kíváncsi vagyok, hogyan haladtok, kérlek, írd meg ide!

Juli

Te mit gondolsz?