Kölyökkutyát kutyaiskolába?

Sokan kérdezik, mikortól lehet, kell egy kutyát nevelni, mikor jöjjenek először kutyaiskolába.

Az a legjobb, ha már a kutya érkezése előtt tájékozódsz, olvasol, kérdezel. Hiszen a kiskutya nevelése – akár tudjuk, akár nem – abban a pillanatban kezdődik, amikor magunkhoz vesszük. A kiskutya születésétől kezdve tanul. Már néhány napos korban számít, hogy emberi kéz simogatja. Tanul abból is, amit nem tanításnak szánunk. Az első percektől kezdve alakul a kapcsolatunk.

A legfontosabb egy kiskutya számára a te figyelmed. Ezért „dolgozik” egész nap. Ha felugrálással, ugatással, ásással nyeri el a figyelmedet, akkor ugrálni, ugatni, ásni fog. Azt kapod, amit jutalmazol. A legfontosabb, hogy tudd, nem csak jutalomfalattal jutalmazol. Akkor is jutalmazol, ha hosszú nem-figyelésből egyszercsak hozzá szólsz. Akkor is jutalom a figyelmed, ha éppen szidod a kutyádat.

Használd ki ezt a kezdeti erős kötődést! Egy következetes és tudatos gazdi első perctől alakítja a jó szokásokat, gyomlálja a nem kívántakat. Amikor munkáról beszélek, ne gondolj katonás formagyakorlatokra. Nézd meg, hogyan dolgozik Martina a két hónapos Kikivel! (Kiki azóta agility versenyző, kijutott a VB-re is.)

Kiki szempontjából ez színtiszta játék – Martina részéről tudatos munka.

Az első kutyaiskolai foglalkozáson hasonló dolgokat tanulunk: sok-sok játékkal és jutalomfalattal megtanítjuk a kutyánknak, hogy érdemes a gazdira figyelni. És megtanítjuk a gazdiknak, hogy érdemes a kutyára figyelni Építjük a kapcsolatotokat, hiszen a kapcsolat a közös munka és a boldog együttélés alapja.

Visszatérve: mikor gyertek először kutyaiskolába?
A fentiek alapján: első közös napotokon
Van azonban egyetlen ellenérv: állatorvosok azt szokták javasolni, hogy csak akkor, ha minden oltást megkapott a kiskutya. Nekem az a véleményem, hogy nagyobb kockázata van annak, ha rossz szokások alakulnak ki egy tapasztalatlan gazdi kiskutyájában, mint annak, hogy egészséges, oltott kutyáktól bármit elkapjon a kutyaiskolában. Egy kialakult rossz szokást kijavítani sokszorosan több idő és energia, mint egy jó szokást kialakítani. Ha lakásban éltek, akkor úgyis leviszed pisilni-kakilni – az utcán sokkal nagyobb a fertőzésveszély, mint a kutyasuliban. A kert sem steril, bár ott legalább nincs beteg kutya.
Ha félsz a fertőzésektől, kezdhetjük a közös munkát nálatok is, vagy gyere el kutya nélkül! Egy kamasszal már sokkal nehezebb elkezdeni a kapcsolatépítést. Mindenképpen használd ki a kölyökkori kötődést!

Te mit gondolsz?