kutyaiskola

Panna levizsgázott sárga kendőre

14 nov 2013 Még nincs hozzászólás

by Juli

A Szópóráz kutyasuliban nincs előre meghirdetett vizsgaidőpont, amikor ideges gazdák és feszült kutyák toporognak a sorukra várva. Nálunk a vizsga is élvezetes: elmentünk, sétáltunk egy nagyot. Nézd meg a videót!

Szópóráz kutyaiskola

 

A kutyasuli azért jó, mert együtt lehettek más kutyákkal és gazdákkal – a kutyád szocializálódik, megtanul más kutyákkal viselkedni, te meg jókat beszélgethetsz olyanokkal, akik ugyanazt szeretik, amit te

Közben – nem utolsó sorban – megtanuljátok, hogy minden helyzetben rád figyeljen, semmi érdekes dolog ne tudja elvonni a figyelmét. Ez nagyon fontos! Sokan azt hiszik, hogy ha a kutya a kertben jól viselkedik, azonnal jön a hívó szóra, akkor kész, mindent tud. Pedig kilépve a kertkapun, minden „megváltozik”: rengeteg érdekes szag, hang, történés vonja el a kutya figyelmét, és hirtelen a gazdi szava háttérbe szorul.

A kutyaiskolában megtanulod, hogyan vond magadra a kutyád figyelmét akkor is, amikor nagyon érdekes dolgok történnek körülötte, amikor más kutyákkal lehetne játszani – sőt, a haladókkal kimegyünk a kutyasulin kívülre is sétálni, hogy nagy térben, ismeretlen helyeken is biztosan megtanuld irányítani a kutyádat. Ez a szabadság záloga: aki ezt tudja, az nyugodtan leveheti a fizikai pórázt, mert a szópóráz segítségével bármikor magára tudja vonni a kutyája figyelmét, be tudja hívni, meg tudja óvni veszélyes helyzetektől.

A Szópóráz kutyasuliban a körbe-körbe menetelés helyett mindenkivel foglalkozom egyénileg is, mindenki a saját szintjén dolgozik. Az elméleti „beszédeim” alatt a kutyák nagyokat játszanak, mi meg figyeljük őket, tanulunk kutyául, és élvezzük az örömüket. Aztán megint dolgozunk egy kicsit... míg ki nem dől az egész társaság

Aranyszabályok

18 már 2012 2 hozzászólás

by Juli

A kutyakiképzés olyan, mint a szex: mindent szabad, amit mindketten élveztek. Mégis vannak – mint minden szakmában – a kutyakiképzésben is aranyszabályok, amikre hivatkozni szoktak, amiket úgy érzünk, mindig be kell tartanunk. Ars poetica a kutyakiképzésben.

Kölyökkutyát kutyaiskolába?

14 okt 2011 Még nincs hozzászólás

by Juli

Sokan kérdezik, mikortól lehet, kell egy kutyát nevelni, mikor jöjjenek először kutyaiskolába.

Sok helyen van már kutyaovi a legfiatalabbaknak. Én is azt javaslom, minél előbb, annál jobb!

Kutyakiképzés

 

szópóráz-kutyakiképzés Szereted a kutyád, megadsz neki mindent, amire szüksége van. Mégis hiányzik valami. Valahogy nem tökéletesen kényelmes az együttélés. Arra vágysz, hogy a kutyád figyeljen rád, nyugodtan viselkedjen, első szóra visszajöjjön, jókedvűen, boldogan dolgozzon, és oldottan sétálhass vele. Ehelyett

 • nem mindig jön, ha hívod – bajba ne keveredjen!
 • megugat más kutyákat az utcán – el ne kapja valami vadállat!
 • nehezen jutsz ki az ajtón, mert félsz, hogy kiszalad – el ne üsse egy autó!
 • pórázon húz – majd' kiszakad a karod!
 • nem hagy nyugton, folyton nyüzsög – néha már az agyadra megy
 • megrág néha cipőket, ruhákat, rágcsálja a kezedet – mi lesz ebből?
 • felugrál a vendégekre – hű, de kínos!
 • izeg-mozog a kocsiban – ez balesetveszélyes!
 • felmegy az ágyra – mindent összekoszol, nem lehet leparancsolni
 • feldönti a gyerekeket – csak bajuk ne essen!

Nem csak a sport- vagy munkakutyákat kell képezni, hanem azokat is, akik kedvencként élnek velünk. Hidd el, a kutyád tanítása jó mulatság mindkettőtöknek! Az eredményről nem is beszélve!

  • Ha van kutyád,
  • és igényled vele a jó kapcsolatot,
  • de gondjaid vannak az együttéléssel,
  • ha még bele sem kezdtél,
  • vagy ha már sok mindent megpróbáltál,

akkor a szópóráz neked is segít!

Nehéz kezelni egy problémát, amíg nem ismerjük az alap okát. Egy-egy viselkedésformát több minden kiválthat, ezért nincs mindenre alkalmazható csodaszer. Minden kutya kicsit más: ki félénkebb, ki rámenősebb, van aki nyugodtabb, és van, aki egész nap pörög.

Sok mindent érdemes elolvasni, de van, amit nem lehet könyvből megtanulni. Ezt te is megtapasztalhattad, ha valaha tanultál táncolni. Ugye szükség volt a tánctanárra? Mi lett volna, ha nem mutatja meg a lépéseket?

Képzeld el, hogy egy repülőgép elindul a helyes irányba. Ha útközben nem korrigál, akkor óhatatlanul is eltér egy kicsit. Ez a kis eltérés nagyon nagy tévedéssé nőhet, ha nagy távolságra repül. Ezért érdemes megkérned egy szakembert, aki rendszeresen figyeli, merre haladtok a kutyáddal: az apró eltéréseket ő hamar észreveszi, és egyenesbe hoz, mielőtt nagy kerülőutat kellene tenned.

Több évtizedes tapasztalataim segítenek neked. Sokféle kutyát és gazdát megismertem, több módszert kipróbáltam, nagyszerű emberektől tanultam az évek során. Most mindezt átadom neked is, a te kutyád is tanulhat az általam kifejlesztett szópóráz módszerrel.