Kit válassz?

 

Ha felugrál a kutyád, ha nem figyel rád, ha még le sem ül, hiába kéred, akkor sincs veszve semmi! A kutyázás tanulható! Elsőként olyan dolgokat mutatok, amire nem is gondolnál: milyen hangsúllyal dicsérd a kutyádat. Nevetsz? Pedig van olyan, akinek hetekig tart, míg rendesen meg tudja dicsérni a kutyáját! Megmutatom, hogyan add oda a jutifalatot. Ja, és hogy milyen jutifalatot használj. Te oda tudsz adni egy fél centis virslikockát a kutyádnak úgy, hogy ne essen le a földre? Meg tudod dicsérni úgy, hogy rád függesztve a tekintetét csak a te szavadat lesse?

25 évet kellett várnom, hogy kutyám lehessen – addig elolvastam minden fellelhető szakkönyvet. Akkor még nem volt sok. Ma már inkább az okoz fejtörést, hogy a rengeteg tanács, módszer közül melyiket válaszd. Vannak olyanok, amelyek jól kiegészítik egymást, és vannak, amelyek ellentmondanak. Mondjuk egy orvos felír neked egy gyógyszert, egy másik orvos egy másik gyógyszert. Lehet, hogy a két orvosság együtt méreg, pedig külön-külön mindkettő használna.

Ezért azt javaslom, hogy kezdő kutyásként válassz egy szimpatikus kiképzőt, és az első egy évben fogadd meg minden tanácsát. Addigra már lesz annyi tapasztalatod, hogy más módszereket is megismerj. Ha jó kiképzőt választottál, akkor ő segít majd neked, hogy melyik módszerből mit alkalmazz. Míg végül már saját magad is elkezdesz kísérletezgetni, próbálgatni, gondolkodni.

Nézd meg, hogyan él, dolgozik a kiképző a saját kutyáival! Így képzelted te is? Ha igen, érdemes a tanácsát kérned. Ha te más kapcsolatra vágysz a kutyáddal, keress tovább!

Olvass bele az írásaimba, nézz meg a videókon, és ha tetszik, keress meg!